Aż 66,67% żelaza w organizmie ludzkim znajduje się w hemoglobinie, wypełniającej krwinki czerwone, umożliwiając transport tlenu. W pozostałej części żelazo bierze udział w innych procesach równie ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tymczasem niedobór żelaza to najpowszechniejszy deficyt żywieniowy na świecie. Kto powinien sięgnąć po preparaty z żelazem i gdzie znaleźć żelazo w dobrze tolerowanej postaci?
Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo i konieczność przyjmowania tego pierwiastka z dodatkowych źródeł wynikają z przynajmniej kilku różnych czynników. Zalicza się do nich przede wszystkim stosowanie nieodpowiedniej diety. Niewłaściwa podaż żelaza często towarzyszy dietom odchudzającym. Stanowi problem u osób, które eliminują z jadłospisu mięso. Szczególnie narażonymi na niedobór żelaza są zatem wegetarianie i weganie z uwagi na niedostarczanie żelaza z produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego. W mięsie, a zwłaszcza w podrobach znajduje się dobrze przyswajalne żelazo hemowe. Produkty zbożowe, owoce, warzywa są źródłem żelaza gorzej wchłanialnego. Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo często obserwowane jest u kobiet ze względu na okres ciąży i laktacji oraz utratę krwi podczas menstruacji. O odpowiedni poziom żelaza mimo odpowiednio zbilansowanej, racjonalnej diety może być trudno osobom, które regularnie oddają krew oraz są aktywne fizycznie, także sportowcom. Zwiększenia rezerw żelaza wymagają młode osoby w wieku dojrzewania. Konieczność dodatkowej suplementacji żelaza zachodzi także u osób, które zmagają się z biegunkami, chorobą wrzodową żołądka, hemoroidami.
Jak widać, profilaktyka deficytu żelaza jest wskazana w wielu przypadkach. Trzeba jeszcze odpowiednio dobrać preparat, aby nie powodował przykrych skutków ubocznych oraz zawierał właściwą, niezbędną dla organizmu dawkę.
Ze względu na fakt, że nietolerancja preparatów żelazowych pojawia się u 70% osób przyjmujących preparaty z żelazem doustnie, istotne jest, aby żelazo dostarczać w dobrze tolerowanej postaci. Skutki uboczne suplementacji żelaza mogą być uciążliwe. Wśród nich pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, zaparcia, biegunki. Działania niepożądane zmuszają niekiedy do odstawienia konkretnego specyfiku i sięgnięcia po preparaty o lepszej tolerancji. Dodatkowo preparaty z żelazem powinny być przyjmowane nie na czczo, a po posiłku lub w jego trakcie.
Na tolerancję żelaza wpływ ma nie tylko sposób przyjmowania preparatów bogatych w ten pierwiastek, ale przede wszystkim forma żelaza. Powinna być ona łagodna dla żołądka oraz nie wchodzić w reakcję z innymi minerałami. Najlepiej tolerowana przez organizm jest opatentowana forma żelaza niehemowego w postaci chelatu aminokwasowego. Diglicynian żelaza wyróżnia się tolerancją zbliżoną do żelaza hemowego. W organizmie związek ten jest rozpoznawany jako dipeptyd, dlatego zostaje aktywnie wchłaniany w innych częściach przewodu pokarmowego. Dodatkowo diglicynian żelaza jest chemicznie obojętny i stabilny. Nie rozpada się na jony ze względu na odporność na kwaśne pH żołądka. Inne postaci żelaza to związki mineralne hydrolizowane w żołądku. Powstały w hydrolizie jon metalu wchodzi w reakcje chemiczne, w konsekwencji osłabiając wchłanianie innych substancji odżywczych (wapnia, witaminy E, witaminy C) lub tworząc związki o utrudnionej wchłanialności.
Kompleks chelatowy Ferrochel® cechuje zdolność do przechodzenia przez ścianę jelit. Po wchłonięciu w jelicie, w procesie hydrolizy diglicynian żelaza rozpada się na żelazo atomowe i glicynę. Żelazo atomowe wiąże się w następnym etapie z appoferrytyną. Glicyna natomiast jest aminokwasem uczestniczącym między innymi w syntezie białek, niezbędnym w cyklu metabolicznym kwasów nukleinowych oraz zaangażowanym w neurotransmisję. Dzięki procesowi chelatacji diglicynian Ferrochel nie przenosi ładunku elektrycznego, jest neutralny, dlatego też nie wchodzi w reakcję z innymi minerałami, witaminami i pozostałymi składnikami żywności dostarczanymi do organizmu.
Za bezpieczne i dobrze tolerowane, ze względu na wysoką zawartość bardzo dobrze tolerowanej postaci żelaza, uznawane są preparaty z grupy Chela-Ferr®. Taka forma gwarantuje nie tylko bezpieczeństwo stosowania, ale w efekcie bardzo wysoką skuteczność suplementacji.
Osoby, które stoją przed wyborem właściwego preparatu z żelazem, często nie zastanawiają się, jaka dawka żelaza jest niezbędna, aby suplementacja była skuteczna. Zakłada się, że dorosłemu człowiekowi potrzebne jest 1-2 mg żelaza na dobę. Oczywiście w przypadku zwiększonego zapotrzebowania organizmu na żelazo te wartości są znacznie wyższe, sięgają 5 mg. Żelazo nawet w najlepiej przyswajalnej formie wchłania się w ograniczony sposób, dlatego zalecane jest przyjmowanie dawki wielokrotnie przewyższającej dobowe zapotrzebowanie. Preparaty Chela-Ferr® zawierają aż 30 mg w jednej kapsułce lub saszetce, dlatego stosowanie ich daje pewność, że organizm przyswoi niezbędną dla niego ilość.
Wszystkie osoby, którym zależy na efektywnej suplementacji o wysokiej tolerancji, powinny sięgnąć po preparaty zawierające żelazo nowej generacji. Na rynku produktów zdecydowanie wyróżniają się preparaty marki Olimp Labs.
***