Aktualności Produkty Dlaczego Ferrochel Olimp Premium Club   Przejdź do sklepu
wstecz

Tabletki dla osób o zmniejszonym wchłanianiu żelaza

  Żelazo jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, bierze udział w oddychaniu, tworzeniu krwi, reakcjach immunobiologicznych, jest częścią ponad 100 enzymów. Żelazo jest niezbędną częścią hemoglobiny. Ciało osoby dorosłej zawiera około 4 g żelaza, z czego ponad połowa (około 2,5 g) to żelazo hemoglobiny. Część żelaza osadza się w ludzkim ciele, głównie w wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym.

Zapotrzebowanie na żelazo

  Codzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi 10-30 mg, biorąc pod uwagę, że wchłanianie żelaza z żywności wynosi około 10%. Tę dawkę zapewnia codzienna dieta (15-40 mg) pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

  Głównymi źródłami żelaza są: wołowina i wątroba, ryby. Wchłanianie spożytego żelaza zachodzi w jelicie, ale zwykle nie przekracza 5-20% całkowitej zawartości w żywności. Żelazo jest znacznie lepiej wchłaniane z produktów mięsnych i rybnych. Najmniej żelaza jest absorbowane z produktów roślinnych. Dodatek mięsa do dań zawierających produkty roślinne znacznie poprawia wchłanianie z nich żelaza.

  Jako dodatkowe źródło żelaza można przyjmować żywność specjalnego przeznaczenia medycznego taką jak Chela-Ferr Easy w saszetkach. Jest to produkt zawierający wysoce przyswajalne żelazo dobrze tolerowane i wchłaniane przez organizm. Saszetki przeznaczone są dla osób o zmniejszonym wchłanianiu żelaza i można je nabyć bez recepty.

Co przyczynia się do dobrego i złego wchłaniania żelaza?

  Wapń przyczynia się do wchłaniania żelaza, z wyjątkiem przypadków, gdy dawka wapnia jest wyjątkowo wysoka. Witaminy C, B12, kwas żołądkowy, pepsyna, miedź promują wchłanianie żelaza. Zmniejszenie kwasowości soku żołądkowego w wyniku długotrwałego stosowania leków zobojętniających lub leków zmniejszających kwasowość towarzyszy zmniejszenie wchłaniania żelaza. Kawa, herbata, mleko, ciemne warzywa i niedobór witaminy A mogą zmniejszyć zdolność organizmu do wchłaniania żelaza.

  Spożywając produkty zmniejszające wchłanianie żelaza należy pamiętać o uzupełnianiu poziomu tego pierwiastka w organizmie. Żelazo nowej generacji, zawarte w produkcie Chela-Ferr Easy wzbogacone o witaminę C, wspierającą przyswajanie i wchłanianie żelaza powoduje, że jest on wskazany w okresie wysokiego zapotrzebowania organizmu na żelazo.

Produkty dla osób o zmniejszonym wchłanianiu żelaza

  • Zapotrzebowanie organizmu na żelazo wzrasta znacznie podczas ciąży i w okresach wzmożonego wzrostu. Młode dziewczęta podczas dojrzewania, młodzi chłopcy często cierpią na niedokrwistość z powodu niekorzystnej kombinacji zwiększonego zapotrzebowania na żelazo z powodu szybkiego wzrostu.
  • Utrata krwi jest uważana za najczęstszą przyczynę niedokrwistości z niedoboru żelaza. W większości przypadków są one spowodowane wadami błony śluzowej przewodu pokarmowego. Szczególnie często obserwuje się niedokrwistość spowodowaną powtarzającym się krwawieniem z nosa lub hemoroidów.
  • Niewydolność wchłaniania żelaza obserwuje się często u pacjentów po resekcji żołądka, z zapaleniem jelit, celiakią, wylewem, zapaleniem dwunastnicy.

Inne przyczyny zmniejszonego wchłaniania żelaza prowadzące do jego niedoboru to:

  • Niewystarczające spożycie (nieodpowiednia dieta, dieta wegetariańska, niedożywienie)
  • Zaburzenie metabolizmu witaminy C
  • Nadmierne spożycie fosforanów, szczawianów, wapnia, cynku, witaminy E
  • Spożycie substancji wiążących żelazo
  • Zatrucie ołowiem, leki zobojętniające
  • Utrata żelaza związana z urazami, utrata krwi podczas operacji, ciężkie miesiączki, wrzody
  • Zaburzenia hormonalne (choroby tarczycy)
  • Zapalenie żołądka z niską funkcją tworzenia kwasu
  • Przewlekłe zapalenie trzustki
  • Choroby nowotworowe.

Objawy niedoboru żelaza:

  • Bóle głowy, zawroty głowy, osłabienie, zmęczenie, nietolerancja zimna, zaburzenia pamięć i koncentracji
  • Spowolnienie rozwoju psychicznego i fizycznego u dzieci, niewłaściwe zachowanie
  • Pękanie błon śluzowych w kącikach ust, zaczerwienienie i spłaszczenie powierzchni języka, zanik kubków smakowych
  • Łamliwość, przerzedzenie paznokci deformacja
  • Zaburzenia smaku szczególnie u małych dzieci, trudności w połykaniu zaparcia
  • Wzrost zachorowalności (przeziębienia i choroby zakaźne u dzieci zmiany skórne, zespół złego wchłaniania).

  Odczuwając takie symptomy, należy udać się na konsultacje do lekarza, który po stwierdzeniu przyczyn zmniejszonego wchłanianiu żelaza może zlecić produkt do postępowania dietetycznego Chela-Ferr Easy w saszetkach o smaku malinowym. Przyjmowanie tego produktu zgodnie z zaleceniami przyczyni się do poprawy wchłaniania żelaza i ustabilizowania poziomu tego pierwiastka w organizmie. Można również samodzielnie rozpocząć stosowanie Chela-Ferr Easy.