Żelazo jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, bierze udział w oddychaniu, tworzeniu krwi, reakcjach immunobiologicznych, jest częścią ponad 100 enzymów. Żelazo jest niezbędną częścią hemoglobiny. Ciało osoby dorosłej zawiera około 4 g żelaza, z czego ponad połowa (około 2,5 g) to żelazo hemoglobiny. Część żelaza osadza się w ludzkim ciele, głównie w wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym.
Codzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi 10-30 mg, biorąc pod uwagę, że wchłanianie żelaza z żywności wynosi około 10%. Tę dawkę zapewnia codzienna dieta (15-40 mg) pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Głównymi źródłami żelaza są: wołowina i wątroba, ryby. Wchłanianie spożytego żelaza zachodzi w jelicie, ale zwykle nie przekracza 5-20% całkowitej zawartości w żywności. Żelazo jest znacznie lepiej wchłaniane z produktów mięsnych i rybnych. Najmniej żelaza jest absorbowane z produktów roślinnych. Dodatek mięsa do dań zawierających produkty roślinne znacznie poprawia wchłanianie z nich żelaza.
Jako dodatkowe źródło żelaza można przyjmować żywność specjalnego przeznaczenia medycznego taką jak Chela-Ferr Easy w saszetkach. Jest to produkt zawierający wysoce przyswajalne żelazo dobrze tolerowane i wchłaniane przez organizm. Saszetki przeznaczone są dla osób o zmniejszonym wchłanianiu żelaza i można je nabyć bez recepty.
Wapń przyczynia się do wchłaniania żelaza, z wyjątkiem przypadków, gdy dawka wapnia jest wyjątkowo wysoka. Witaminy C, B12, kwas żołądkowy, pepsyna, miedź promują wchłanianie żelaza. Zmniejszenie kwasowości soku żołądkowego w wyniku długotrwałego stosowania leków zobojętniających lub leków zmniejszających kwasowość towarzyszy zmniejszenie wchłaniania żelaza. Kawa, herbata, mleko, ciemne warzywa i niedobór witaminy A mogą zmniejszyć zdolność organizmu do wchłaniania żelaza.
Spożywając produkty zmniejszające wchłanianie żelaza należy pamiętać o uzupełnianiu poziomu tego pierwiastka w organizmie. Żelazo nowej generacji, zawarte w produkcie Chela-Ferr Easy wzbogacone o witaminę C, wspierającą przyswajanie i wchłanianie żelaza powoduje, że jest on wskazany w okresie wysokiego zapotrzebowania organizmu na żelazo.
Inne przyczyny zmniejszonego wchłaniania żelaza prowadzące do jego niedoboru to:
Objawy niedoboru żelaza:
Odczuwając takie symptomy, należy udać się na konsultacje do lekarza, który po stwierdzeniu przyczyn zmniejszonego wchłanianiu żelaza może zlecić produkt do postępowania dietetycznego Chela-Ferr Easy w saszetkach o smaku malinowym. Przyjmowanie tego produktu zgodnie z zaleceniami przyczyni się do poprawy wchłaniania żelaza i ustabilizowania poziomu tego pierwiastka w organizmie. Można również samodzielnie rozpocząć stosowanie Chela-Ferr Easy.